Szombathely
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY

Energetikai minősítés és osztályok, a tanúsítvány tartalma

Milyen energetikai osztályt lehet elérni a tanúsítványban?

Az energetikai tanúsítványban az osztályba sorolás a felmért műszaki paraméterek alapján történik, AA++ és JJ kategória között. A besorolás menete jogszabályban van rögzítve, így az elérhető osztályzat független attól, ki állítja ki a minősítést. Az ingatlanállomány jelentős részét az CC kategóriába tartozó épületek adják, ezek általánosan az új építésű lakások és házak. A 2016-tól érvényes két betűjelzésű skála igen szigorú, BB vagy annál jobb minősítés csak olyan építményekre adható ki, amelyekben megújuló energiaforrást is használnak (pl. napelem, napkollektor).

Érdemes megtekinteni az alábbi táblázatot, amiben a Vas megyében kiadott energetikai tanúsítványok minősítése látható az elért osztály szerint.

A Vasmegyei energetikai osztályzatok

Hogyan készül a számítás?

A tanúsítási rendszert úgy próbálják meg szabályozni, hogy a minősítés független legyen az elkészítő személyétől. Tehát elvileg ugyanazt az értékelést kell kapnia az ingatlannak az összes mérnöktől, ehhez csupán arra van szükség, hogy az értékelő pontosan és alaposan dolgozzon. A számítások részletes menetét a 7/2006 TNM rendelet írja le, ezzel a módszerrel becsüljük meg az ingatlan energiafogyasztását. A kiszámolt értéket összevetjük a jogszabályilag meghatározott követelménnyel és az ehhez mért eltérés alapján kapja meg a minősítési betűjelzést az épület.

A minősítés 10 évig érvényes

Ha az épület nem kerül korszerűsítésre és a jogszabályban felállított követelményérték nem változik meg, a tanúsítvány 10 évig marad érvényes. Ha az előbbiekre sor kerül, a minősítést újra el kell végezni a megváltozott állapotnak megfelelően, de értelemszerűen csak abban az esetben, ha a dokumentum használatára újra szükség van (pl. újabb értékesítés vagy bérbe adás).

Kamarai jogosultságunk

A Magyar Mérnöki vagy Építész Kamara névjegyzékében minden tanúsítónak szerepelnie kell, az érvényes engedélyek bárki által ellenőrizhetőek.  A szakvélemény előlapján és legvégén is feltűntetésre kerül a kamarai számunk. 266/2013. (VII. 11.) szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet előírja a jogosultsági vizsga letételét, az egyetemi diplomát és a büntetlen előéletet.

Mit tartalmaz a tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány minden esetben több oldalas, az összefoglaló lappal kezdődik, amelyen az azonosító adatokat találjuk (például helyrajzi szám, megbízó neve-címe, elért besorolás, stb.), a második fejezet a számítás: ez részletesen tartalmazza a számítás bemenő adatait és eredményeit. Az ügyfelek számára két részt érdemes kiemelni, az egyik az első oldal jobb felső sarjában található egyedi HET sorszám, erre lesz szükség az adásvételi szerződés megkötéséhez. A másik a javaslati rész, amely a tanúsítvány végén található, és azokat a lehetőségeket sorolja fel, amelyek az ingatlan korszerűsítésekor leginkább megfontolandók.

A tanúsítási rendszer célja

A tanúsítás intézményét a Magyarországon 2012-ben vezették be használt ingatlanokra, a szabályozás új épületekre már korábban is létezett. A rendszer célja tulajdonképpen a vevők informálása, és az ingatlan kiválasztási folyamatának tudatosabbá tétele, azzal, hogy az energiafogyasztást is objektíven mérhető tulajdonsággá tesszük.

Helyszíni felmérés, hőkamerázás

A helyszíni felmérés során dokumentáljuk azokat a szerkezeteket, amelyek alapján a számításokat el kell készíteni (nyílászáró, födém, fűtés, légkondicionálás,stb.). Hőkamerázásra csak november és március között van lehetőség, ennek oka, hogy a kamera számára látható hőveszteség méréséhez kellően nagy hőmérsékleti különbség kell a külső és a belső tér között. A tanúsításhoz ez a műszeres mérés nem kapcsolódik.

Új épületek esetén is kell energiatanúsítvány

Ha valaki új épületet épít, minden esetben készíttetnie kell energiatanúsítványt. A használatbavételi tudomásulvételi eljáráshoz kötelezően előírják, hogy a minősítés rendelkezésre álljon. A munka menete ilyenkor némileg eltérő, mert ebben az esetben a kiviteli tervek alapján kell dolgoznunk. Várjuk ajánlatkérését!

© 2015-2022 www.tanusitvany-szombathely.hu   Minden jog fenntartva.