Az energetikai tanúsítvány tartalma

Energetikai osztályok, érvényesség

Energetikai osztályok a tanúsítványban AA++ kategóriától

Milyen energetikai osztályt kaphat az ingatlan?

Az energetikai tanúsítványban az osztályba sorolás a felmért műszaki paraméterek alapján történik, A+++ és I kategória között. A besorolás menete jogszabályban van rögzítve, így az elért osztályzat független attól, ki állítja ki a minősítést. A skála igen szigorú, A vagy jobb minősítés csak olyan építményekre adható ki, amelyek megfelelnek a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjének.

Hogyan készül a számítás?

Az energetikai tanúsítvány elkészítését úgy szabályozzák a rendeletek, hogy a minősítés a lehető leginkább független legyen az elkészítő mérnök személyétől. Tehát elvileg ugyanazt a besorolási osztályt kell kapnia az ingatlannak, bárki végzi is az értékelést. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a mérnök pontosan, az előírások szerint készítse el az energetikai számításokat. A kalkulációk menetét a 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet írja le részletesen, ezzel a módszerrel becsülendő meg az ingatlan energiafogyasztása.

Kamarai jogosultság szükséges az elkészítéshez

A Magyar Mérnöki vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében kell szerepelnie a tanúsítónak TÉ jelű jogosultsággal. Az érvényes jogosultságok bárki által ellenőrizhetőek a kamarák weboldalán. Az energetikai tanúsítvány előlapján és legvégén is feltüntetésre kerül a készítő mérnök kamarai száma. A TÉ jogosultság megszerzéséhez a szakmagyakorlásról szóló 266/2013. (VII. 11.) kormányrendelet előírja a jogosultsági vizsga letételét, az egyetemi diplomát és a büntetlen előéletet.

A tanúsítási rendszer célja

A tanúsítás intézményét a Magyarországon 2012-ben vezették be használt ingatlanokra, a szabályozás új épületekre már korábban is létezett. A rendszer célja tulajdonképpen a vevők informálása, és az ingatlan kiválasztási folyamatának tudatosabbá tétele, azzal, hogy az energiafogyasztást is objektíven mérhető tulajdonsággá teszi.

Új épületek esetén is kell energiatanúsítvány

Ha valaki új épületet épít, minden esetben készíttetnie kell energiatanúsítványt. A használatbavételi tudomásulvételi eljáráshoz kötelezően előírják, hogy a minősítés rendelkezésre álljon. A munka menete ilyenkor némileg eltérő, mert ebben az esetben a kiviteli tervek alapján kell dolgoznunk. Várjuk ajánlatkérését!

Kötelező felmérés az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez

Helyszíni felmérés

A helyszíni felmérés során dokumentáljuk azokat a szerkezeteket, amelyek alapján a számításokat el kell készíteni (nyílászáró, födém, fűtés, légkondicionálás, stb.). A felsorolt szerkezetekről kötelező fényképet is készíteni, ezeket a tanúsítványhoz mellékelni kell. A fényképeket természetesen úgy készítjük, hogy a lakásban lévő személyes tárgyak ne látszódjanak, kizárólag az érintett épületszerkezetek. Hőkamerázást a munka során nem végzünk. A helyszíni szemlekor nem kötelező a tulajdonosnak jelen lennie, bárki bekísérhet minket felmérni. Tervrajzokra nincs szükség. A szombathelyi energetikai tanúsítvány árak minden tételt tartalmaznak, nincs semmilyen extra költség.

Ezt tartalmazza az energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány az összefoglaló lappal kezdődik, amelyen az azonosító adatokat találjuk (például helyrajzi szám, megbízó neve-címe, elért besorolás, stb.). Az első oldal jobb felső sarjában található az egyedi HET sorszám. A második fejezet az energetikai számítás: ez részletesen tartalmazza az épületben felmért adatokat az elvégzett mérnöki kalkulációkat, illetve eredményeit. Az energetikai tanúsítvány végén található a korszerűsítési javaslat, amely azokat a lehetőségeket sorolja fel, amelyek az ingatlan felújításakor leginkább megfontolandók.

A minősítés 5 évig érvényes

Az energetikai tanúsítvány 5 évig marad érvényes, ha az épület nem kerül korszerűsítésre és a jogszabályban felállított követelményértékek sem változnak meg. Ha bármelyik megtörténik, a minősítést újra el kell végezni a megváltozott állapotnak megfelelően, de értelemszerűen csak abban az esetben, ha a dokumentum használatára újra szükség van (pl. újabb értékesítés vagy bérbe adás miatt).